Posted on: 16 kesäkuun, 2019 Posted by: Martti Comments: 0

Triathlon, mikä ihana tapa testata omaa sitoutumista lajiin sekä sen vaatimaan elämäntapaan. Ennen kaikkea triathlon vaatii kuitenkin kovaa kestävyys kuntoa. Triathlon on runsaasti harjoitusta edellyttävä urheilulaji ja se koostuu uinnista, pyöräilystä ja juoksusta. Kilpaillessa lajit suoritetaan juurikin tässä järjestyksessä eikä lajia vaihtaessa pidetä taukoa. Vaikka triathlon on erittäin haastava ja monipuolinen laji, on se kuitenkin helposti lähestyttävä urheiluharrastus, sillä usein lajeissa vaaditut tekniset taidot ovat jo suurimmalle osalle pääosin tuttuja. Triathlonista jokainen voikin nykyään hioa juuri omanlaisen sekä omantasoisen harrastuksensa. Triathlon on myös vuodesta 2016 ollut yksi paralympialaisten lajeista ja suomalainen paratriathlonisti Liisa Lilja onkin menestynyt lajissa erinomaisesti, muun muassa tulemalla triathlonissa neljänneksi Rio de Janeiron paralympialaisissa vuonna 2016. Triathlonin parissa on sekä ammattilaisurheilijoita kuin amatöörejäkin. Triathlon matkat vaihtelevat ja esimerkiksi sprinttimatka eli 0,75 km uintia, 20 km pyöräilyä sekä 5 km juoksua on helppo lähtötason matka myös vasta alkajille. Mestaruus tasolla Suomessa pääsee kilpailemaan niin täysi- ja puolimatkoilla kuin sprintti- ja olympiamatkoillakin. Lisäksi Suomessa järjestetään paljon myös leikkimielisiä skaalattuja triathlon tapahtumia.

Triathlon, mistä kaikki alkoi?
Triathlon, mistä kaikki alkoi?

Triathlonin juuret

Nykyaikana tunnettu triathlon on saanut alkunsa Amerikassa 1970-luvulla. Kuitenkin aikaisimmat merkinnät kolmilajisesta kestävyys urheilukilpailuista ovat jo vuodelta 1920 Ranskasta. Tällöin pidettiin myös kolmen kestävyyslajin kilpailuja, mutta lajit eivät olleet vakiintuneet nykyisiin triathlon lajeihin. Ensimmäiset triathlon kilpailut, joissa lajeina olivat uinti, pyöräily sekä juoksu järjestettiin San Diegossa 25. syyskuuta vuonna 1974, jolloin lajien järjestys sekä matkojen pituudet olivat vielä huomattavasti nykyistä lyhyemmät. Täyden matkan triathlon järjestettiin ensimmäisen kerran helmikuussa vuonna 1978 Havaijilla John ja Judy Collinsin toimesta. Tällöin matkat olivat ensikertaa 3,8 km uintia, 180km pyöräilyä ja 42 km juoksua. Nykyään lajista on runsaasti eriversioita sekä matkoja. Tätä täyden markan Triathlonia alettiin kutsumaan Ironman-kisaksi ja näin ollen kovakuntoisin kilpailija saa Ironman tittelin. Legendan mukaan kisa sai alkunsa, kun uimarit, pyöräilijä sekä juoksijat halusivat kilpailla selvittääkseen ketkä edelle mainituista urheilijaryhmistä ovat kovakuntoisimpia. Alun perin kilpailujen osallistujamäärä oli hyvin pieni, mutta kilpailut päätettiin kuitenkin järjestää myös seuraavana vuonna, jonka jälkeen triathlon vakiintui vuosittaiseksi tapahtumaksi. Nopeasti 80-luvun alkupuolella tietoisuus lajista levisi myös Eurooppaan ja ei kauaakaan, kun ensimmäiset triathlon kilpailut pidettiin myös Euroopassa, Nizzassa 1980-luvulla.

Triathlonin
Triathlonin

Triathlonin suosio jatkoi kasvuaan ja lajista toivottiin myös olympialajia. Kuitenkin kului jopa 16 vuotta ennen kuin triathlon toteutettiin Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000. Olympialaisissa triathlon toteutettiin neljäosamatkana. Triathlonin maailmanmestaruus kilpailut alkoivat vuonna 1984. Triathlonin legendana pidetään yhdysvaltalaista Mark Allenia, sillä hän on voittanut alkuperäisen täydenmatkan Ironman-kilpailun jopa kuusi kertaa.

Triathlon Suomessa

Suomeen triathlon saapui ryminällä vuonna 1980 ja ensimmäiset triathlon kilpailut järjestettiinkin jo vuonna 1983 Joroisessa, Varkauden laitamilla. Triathlon harrastajamäärät olivat 80 ja 90-luvulla huipussaan. Kilpailujen voittajaa Magnus Lönnqvistiä pidetään Suomessa triathlonin edelläkävijänä, sillä hän kantoi ensimmäisenä Suomessa jaettua Ironman-titteliä. Suomalaiset ovat kisanneet myös maailmalla. Tunnetuimpina triathlonisteja ovat muun muassa Pauli Kiuru, joka saavutti kakkossijan Havaijin Ironman-triathlonissa. Lisäksi suomalaiset Mika Luoto ja Tom Söderdahl ovat päässeet hyville sijoille Havaijilla järjestetyissä kilpailuissa. Triathlon on maailmanlaajuisesti suosiota saavuttanut laji, mutta sen suurmaina pidetään Ranskaa, Saksaa, Sveitsiä, Uutta-Seelantia, Australiaa sekä tietenkin USA:ta. Triathlon kilpailuja pidetään Suomessa kesäkaudella useilla eri paikkakunnilla. Mikäli sinulla on jo vankka urheilutausta tai riittävä kunto esimerkiksi sprinttimatkalle, ei muuta kuin ilmoittautumaan. Ensi kesän kilpailu aikataulut, paikat ja ohjeet voit tarkistaa täältä.