Posted on: 19 huhtikuun, 2019 Posted by: Martti Comments: 0

Triathlon on yhdistelmäurheilulaji, jossa yhdistyy uinti, pyöräily ja juoksu. Laji kehitettiin 1970-luvun alussa ja se otettiin mukaan olympialaisiin ensimmäisen kerran vuonna 2000.

Triathlonissa kilpailija suorittaa ensin uinnin, sitten pyöräilyn ja lopuksi vielä juoksun. Triathlonista on olemassa myös soveltava versio, jossa liikuntarajoite ei ole esteenä osallistumiselle. Lue lisää triathlonista ja Suomessa järjestettävistä kilpailuista.Triathlon ei ole niin rankka laji kuin usein luullaan. Kuka tahansa voi aloittaa triathlonin harrastamisen ja jokainen voi valita itselleen sopivimman pituuden. Aloittelijan ei kannata heti ryhtyä täysmatkoihin, vaan valittavissa on myös lyhyempiä matkoja, kuten sprintin 750 m uinti, 20 km pyöräily ja 5 km juoksu.

Kilpailut Suomessa

Suomen Triathlonliitto levittää tietoutta triathlon-harrastuksesta sekä kilpailuista. Se toimii lajiliittona triathlonin saralla sekä kotimaassa että ulkomailla. Liiton kautta pääsee aloittamaan harrastuksen ja saat tietoa kaikista kilpailuista. Suomessa järjestettäviä triathlon-kilpailuja on mm. Vanajanlinnassa järjestettävä Suomen Cup. Kilpailun uintiosuus uidaan Katumajärvessä, pyöräreitti kulkee pitkin Vanajanlinnatietä ja juoksuosuus suoritetaan linnan pihapiirissä. Puitteet ovat upeita ja yleisö saa seurata tapahtumaa kauniissa kesäkuisessa säässä. Kesäkuussa 2019 Lahdessa järjestetään Nokian Tyres Ironman 70.3. Kilpailu alkaa myöhään iltapäivällä ja kaikki kilpailijat pääsevät näkemään upean keskiyön auringon. Kilpailussa menestyminen tietää paikat Ranskassa järjestettävään Ironman 70.3 -maailmanmestaruuskisoihin. Kilpailun “70.3” tarkoittaa puoli-Ironmania, jossa matkat ovat puolet täysmatkasta. Elokuussa 2019 Haukiputaalla järjestetään Virpiniemi Triathlon. Kilpailuun kuuluu peruskisojen lisäksi myös soveltava triathlon, jossa liikuntarajoitteet tai -vammat eivät estä kilpailuun osallistumista. Suomen vanhin triathlon-kisa on Kisko Triathlon. Vuoden 2019 kilpailu on jo 36. laatuaan. Kilpailun uinti suoritetaan Kirkkojärvessä, pyöräily asfaltilla ja juoksu rauhallisella tiellä. Kilpailuun osallistuu perinteisesti alan huippu-urheilijoita. Tapahtuman hyvänä puolena kaikki on keskitetty samalle alueelle. Jopa parkkialue on puolen kilometrin sisällä tapahtumasta.

Ironman

Viralliseen Ironman- eli Teräsmies-kilpailuun kuuluu 3,8 kilometrin uinti, 180 kilometrin mittainen pyöräily ja 42,2 kilometrin maratonjuoksu. Virallisen kilpailun järjestäjänä toimii World Triathlon Corporation (WTC) Ironman-kilpailu sai alkunsa, kun haluttiin selvittää, kummat ovat kovakuntoisempia: juoksijat vai uimarit. Mukaan otettiin vielä pyöräilijät. Kilpailun kaikki osuudet suoritetaan yhtäjaksoisesti ja kilpailua pidetään yhtenä maailman vaativimmista yhden päivän urheilutapahtumista. Kilpailu on yleensä rajattu 16 tai 17 tuntiin ja kaikkia niitä kilpailijoita, jotka selviytyvät kilpailusta tuon ajanjakson aikana, kutsutaan Ironmaniksi.

Menestyneitä triathlonisteja

Yksi parhaiten menestyneimmistä triathlonisteista on Mark Allen, joka voitti Havaijilla peräti kuusi kertaa. Lisäksi hän on voittanut kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Mark Allen omistaa triathlon-valmennuskonsertin nimeltään Mark Allen Coaching.Suomalaisetkin ovat osallistuneet triathlon-kisoihin. Tunnetuimmat suomalaiset triathlonistit ovat Magnus Lönnqvist, Pauli Kiuru ja Kaisa Sali (o.s. Lehtonen). Lisäksi myös Alexander Stubb on osallistunut triathlon-kisoihin.

Menestyneitä triathlonisteja

Pauli Kiuru kuuluu yhteen menestyneimmistä triathloneista. Nykyään hän on kansanedustaja. Hänen parhaat päivänsä triathlonistina oli 1980-luvun lopussa, jolloin hän voitti EM-pronssia vuonna 1987. Seuraavana vuonna hän voitti PM-kultamitalin ja sitä seuraavana hän tuli Uudessa-Seelannissa pidetyssä Ironman-kilpailussa kolmanneksi. Hän menestyi myös Havaijilla pidetyssä Ironman-kilpailussa ja tuli tuolloin viidenneksi. Menestys ei loppunut tähän, vaan Havaijilla menestys jatkui vuosina 1990 ja 1992, jolloin hän tuli kolmanneksi. Vuonna 1993 hän kipusi hieman ylemmäksi, tullen toiseksi. Lisäksi hän voitti Ironmanit Saksassa vuosina 1990 ja 1991 ja Australiassa vuosina 1991-1994. Pauli Kiuru menestyi ulkomaiden lisäksi myös Suomessa. Hän on voittanut SM-mitalin jopa kymmenen kertaa ja hänet on yhtä monta kertaa valittu Suomen triathlonistiksi.