Posted on: 22 tammikuun, 2019 Posted by: Martti Comments: 0

Suunnistus on hauska harrastus ihan kenelle vaan. Koska se ei perustu pelkästään fyysiseen suoritukseen, harrastajien kirjo onkin laaja.

Suunnistuksessa tarvitaan myös kartanlukutaitoa, luonnossa liikkumisen osaamista ja seikkailunhalua. Suunnistuksen viehätys perustuu siihen, että se yhdistää liikkumisen ja luonnon. Suunnistus vaatii ongelman ratkaisu- ja päättelykykyä ja on siksi suosittua myös perheharrastuksena. Suunnistus on luontokeskeistä, ja se onkin hyvä tapa tutustua vaikka oman paikkakunnan kotimetsiin. Suunistaessa ei tarvitse pitää kiirettä, mikäli kyse ei ole kilpailusta, vaan on aikaa nauttia metsän kauneudesta ja rauhasta. Suunnistaessa saa pitää taukojakin. Kuntoilulajina suunnistus on myös mitä mainioin. Kuntoilusuunnistuksessa voi asettaa itselleen tavoitteen oman kunnon ja suunnistusmaaston mukaan. Metsässä juokseminen on muutenkin mukavaa, ja suunnistusrastien etsintä tuo siihen mielenkiintoisen elementin. Suomessa suunnistusseurat, joita on noin 250,  järjestävät kuntorasteja alkukeväältä aina marraskuulle asti, joten kausi on varsin pitkä kuntorasteille. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on helppo harrastaa kuntosuunnistusta sillä reittejä on lukuisia. Seurat ylläpitävät ns. kiintorasteja, joita voi kiertää koska vaan itselle sopii. Näihin reitteihin löytyy karttoja paikallisista urheiluliikkeistä ja kunnan palvelupisteistä. Vaikka suunnistus tapahtuu perinteisesti kompassin ja paperikartan avulla, tänä teknologian ihmeaikana on myös mahdollista ladata älypuhelimeen MOBO-sovellus jossa näkyvää karttaa voi seurata puhelimen avulla. Nämäkin rastit ovat pysyvästi maastossa ja niitä voi seurata milloin vain. MOBO-ratoja on jo yli 120. Suunnistuskurssejakin on, ja niistä kannattaa kysellä oman paikkakunnan suunnistusseuroilta. Jos suunnistus on uusi juttu, on hyvä idea käydä vaikka koko perheen voimalla lyhyt pikakurssi suunnistuksesta, jossa kartanlukutaidot, kompassin käyttö ja luonnossa liikkumisen säännöt käydään läpi. Nämä edellä mainitut ovatkin oikeastaan ne välineet mitä suunnistuksessa tarvitaan. Lisäksi on tietenkin hyvä olla tarpeeksi lämpimät ja mukavat vaatteet sekä maastoon sopivat jalkineet. Suunnistaessa menee aikaa yllättävän paljon, joten ehkä ei ole pahitteeksi pakata pieni reppu mukaan jossa voi kantaa pientä syötävää ja juomapulloa. Suomessa suunnistuskilpailuun osallistuminen on aika helppoa, sillä kilpailuja järjestetään toistasataa vuosittain. Kilpailuissa on myös laaja skaala ikäryhmiä aina 10-vuotiaista senioriryhmiin. Mikäli kilpailuun osallistuminen kiehtoo, siihen tarvitsee lisenssin. Kilpailuista ja tarvittavista luvista saa tietoa suunnistusseuroilta.

Jukolan viesti

Ylpeydellä voidaan todeta, että Jukolan viesti on maailman suurin viestisuunnistuskilpailu. Kilpailu on järjestetty vuosittain jo vuodesta 1949. Se on alunperin suunniteltu miesten viestikisaksi, jonka 7-henkinen joukkue suorittaa 70-90 kilometrin reitin, jokainen jäsen siis 6-17 kilometrin osuuden. Kilpailijoita tähän suurtapahtumaan tulee maailman joka kolkasta. Reitti on haastava muttei mahdoton, ja kisaan saa osallistua ammattilaiset sekä harrastajat. Reitti on kaikille sama. Naisille on olemassa vastaava tapahtuma Venlojen Viesti. Jukolan kisa järjestetään myös vaihtelevissa paikkakunnissa, joten maasto on aina erilainen joka kisassa. Jukolan viestissä on 80-luvulta ollut oma kilpailu myös nuorille, joissa kisataan sekajoukkueissa seitsenosuuksinen reitti. Nuorten Jukola tapahtuu elokuussa. 2019 Jukolan viesti suunnistetaan Kangasalan Heponiemessä kesäkuussa.

Jukolan viesti

Perinteisesti intohimoisimmat ja kilpailuhenkisimmät suunnistajat odottavat jo kieli pitkällä minkälainen tämänvuotinen kilpailumaasto on ja kuinka haasteellinen reitti on luvassa. Vanhat kilpailujärjestäjäkonkarit eivät luonnolllisesti paljasta mitä kaikkea on luvassa. Viestikutsussa paljastuu lähinnä viestiosuudet ja lähtöajat. Jukolan viestissä aloittavien joukkueen jäsenten jännnitysmomenttina on tietenkin aloitusaika, joka on klo 23:00. Eli tiedossa on pimeäsuunnistusta joukkueen neljälle ensimmäiselle jäsenelle. Kesällä aurinko tosin nousee jo aika aikaisin, joten loput kolme joukkueen jäsentä saavat nauttia kesäisen luonnon heräämisestä ja auringonnoususta, mikäli ehtivät huomata tätä kesäistä spektaakkelia laisinkaan kiirehtiessään rastilta toiselle.