Posted on: 10 helmikuun, 2019 Posted by: Martti Comments: 0

Tämä juoksulaji on ehkä ihmiskuntaa ajatellen yksi vanhimmista. Varsinaisesti harrastuksena se on kuitenkin nykyihmiselle aika uusi.

Polkujuoksu on nimensä mukaisesti luonnonpoluilla tapahtuvaa juoksemista. Sitä voi harrastaa joko itsekseen tai porukassa. Matkan pituus on ihan juoksijan itsensä mukaan päätettävissä, ihan kuin mikä tahansa lenkkimatka. Polkujuoksua harrastetaan kaikilla mantereilla. Suomessa se on varsin uusi harrastus, ja siihen hurahtaneita on jo muutama tuhat. Polkujuoksu eroaa maastojuoksusta siten, että maastojuoksu tapahtuu metsämaastossa ja polkujuoksija noudattaa luonnossa olevia valmiita polkuja. Polkujuoksu tunnetaan vuoristoisilla alueilla tietenkin vuoristojuoksuna ja onkin erityisen suosittua alppimaissa. Polkujuoksun harrastajat kokevat lajin useimmiten elämyksenä. Ajaton liikkuminen luonnonpoluilla on luontoterapiaa parhaimmillaan. Polkujuoksua voi harrastaa missä vain. Jos haluaa isompaa maisemaa tai ylettää korkeammalle, voi hyvin suunnata ulkomaille, vuoristoisempiin maisemiin. Polkujuoksun harrastajia löytyy melkein joka maasta, ja paikallisia reittivinkkejä löytyy varmasti. Korkeuserojen tuoma vaihtelu on juoksijalle upea kokemus. Samalla juoksemisen rasitus vaihtelee sopivasti nousujen ja laskujen mukaan. Polkujuoksuharrastajalle juoksuun käytetty aika ei ole oleellista. On oltava mahdollisuus rauhassa ihastella myös luonnon läheisyyttä ja huikeita maisemia. Ja ehkä samalla vähän meditoidakin. Polkujuoksijalle on tarjolla lukuisia eri kohteita, ihan suomessakin on jo yli 7000 kilometriä Metsähallituksen ylläpitämiä luontoreittejä ja polkuja, joista taatusti löytyy jokaiselle harrastajalle passeli kohde omien kykyjen mukaan. Polkujuoksusta on tullut nopeasti erityisen suosittu harrastus, ja lajin ympärille on luotu monia tapahtumia ja kilpailuja. Lajin suosiosta kertoo se, että tapahtumat ovat usein loppuunmyytyjä. Luontokeskuksista ja retkikarttapalvelusta saa tietoa järjestettävistä tapahtumista, polkujuoksureiteistä ja kartoista. Vaikka kaupungeissa näkyykin paljon lenkkeilijöitä, yhä useampi haluaa pois betoniviidakon harmaasta maisemasta ja suuntaa mieluummin luonnon keskelle, jossa oma tasapainokin löytyy ja ajatus lepää. Juokseminen poluilla luonnon rauhallisessa hiljaisuudessa on terveellistä ja rentouttavaa. Polkujen koluaminen juoksemalla vahvistaa kehoa tasapainoisesti ja ympäröivä luonto on hyvä motivaation lähde. Luonto itsessään jo houkuttelee liikkumaan.

Aloita polkujuokseminen rennosti

Polkujuoksua aloittelevan kannattaa ensin suunnata tutuille poluille. Jos huokutus on suuri kokeilla uutta reittiä, kannattaa ottaa mukaan kartta. Yksin ei polkujuoksua tietenkään tarvitse harrastaa, ja sosiaalisen median kautta on helppo löytää muita lajin ystäviä, ja vaikka osallistua yhteislenkille. Etenkin jos paikka ei ole tuttu, tämä on hyvä keino uuden ympäristön tutkimiseen. Kimppalenkillä ei myöskään ole eksymisen vaaraa. Sitäpaitsi yhteislenkeillä tutustuu uusiin ihmisiin ja parhaassa tapauksessa elinikäisiin sellaisiin. Polkulenkkeilijän on hyvä panostaa kenkiin. Sellaisiin jotka kestävät vettä, silllä ne väistämättä kastuvat, esimerkiksi hyviin maastolenkkareihin tai kevyisiin suunnistuskenkiin. Hyvät ja tarpeeksi tukevat kengät myös ehkäisevät jalkojen kipeytymistä ja nyrjähdyksiä. Muutenkin on hyvä huomioida pukeutuminen kelien mukaan, kukaan ei halua palella tai hikoilla tolkuttomasti. Jos on tottumaton juoksija ja kuitenkin tämä harrastus kiehtoo, on hyvä edetä pikkuhiljaa, ja totutella ensin maastoon ja sen haasteisiin. Poluilla juokseminen on helpompaa kuin maastossa, kuitenkin on syytä valita reitti sen mukaan mikä oma kunto on. Nyrjähdysten riski on aina olemassa, joten liika vauhti ensialkuun ei ole suositeltavaa.

Aloita polkujuokseminen rennosti

Taidot kehittyvät nopeasti tässä lajissa ja varmuus poluilla juoksemiseen lisääntyy. Polkujuoksua ei kuitenkaan tarvitse jännittää vaikka aloittelija olisikin. Kun ottaa huomioon omat kykynsä ja etenee sen mukaan, polkujuoksu on turvallista. Se on hauska ja virkistävä laji, ja luonnossa liikkumisen ilo on pitkäkestoista laatua.