Posted on: 24 marraskuun, 2018 Posted by: Martti Comments: 0

Maailman juoksua harrastavat ammattilaiset ja amatöörit ovat täynnä intoa ja tarmoa marraskuussa, sillä silloin juostaan ehkäpä koko maailman tunnetuin ja yksi suurimmista juoksutapahtumista.

Kansainvälinen tapahtuma “isossa omena” eli yhdessä maailman suurimmista ja tunnetuimmista kaupungeista kutsuu luokseen niin kannustusjoukot kuin juoksijoita ympäri maailmaa. Koko kisaviikko on täynnä ohjelmaa, tapahtumalla on erittäin suuri kannattaja kunta ja se tekee joka vuotisella toiminnallaan kutaa niin New York Cityn maineelle kuin myös paljon hyväntekeväisyyttä ja täten on ansainnut paikkansa yhtenä kunniakkaimpana tapahtumana urheilun saralla.

Juoksutapahtuma lukuina

Vuonna 2018 New Yorkin Marathonin suoritti maaliviivalle asti tasan 52,812 osallistujaa keskiarvolta neljän tunnin neljänkymmenen minuutin ja kahdenkymmenen kahden sekunnin ajalla. Ensimmäisessä maratonissa oli 127 osallistujaa vuonna 1970 ja kolmen kymmenen seitsemän vuoden päästä osallistujia olikin huikeat viisi kymmentä yksi tuhatta. Maratonin ajanjaksolle kaupungilla on tarjota satoja tuhansia erilaisia hotelli huoneita vieraitansa varten ja yleisöäkin kertyy paikan päälle yli kaksi miljoonaa. Ensimmäinen maailman ennätys tehtiin juoksutapahtumassa 1997 kun Norjalainen Grete Waitz voitti ensimmäisen sijan maratonissa ja samalla koko maailman ennätyksen ajassa kaksi tuntia ja kolmekymmentä kaksi minuuttia kolmekymmentä sekuntia. Hän ei ollut koskaan ennen juossut yli kahtatoista mailia pitkää juoksukisaa. Juoksutapahtumasta tuli ennen näkemätön yhteiskunnallisen toivon ja kirkkauden ja terrorismin vastainen symbolinen tapahtuma kun tapahtuma järjestettiin 2001 vain muutaman kuukauden jälkeen kamalasta terroristi iskusta, minkä New Yorkin kaupunki oli juuri kohdannut ja kokenut. Tänä vuonna tapahtumasta tuli paikallisten symboli toivosta. Vuonna 2018 tapahtuma järjestettiin 4. päivä marraskuuta ja se on ollut tähän mennessä historian suurin, jopa yli viisikymmentä kaksi tuhatta kilpailijaa ja juoksijaa ylitti maaliviivan. Tänä vuonna myös pyörätuolijuoksijat saivat osakseen huomiota ja kaksikymmentä vuotiaasta Daniel Romanchukista tuli ensimmäinen amerikkalainen mies, joka voitti pyörätuoli-osallistujien kisan ja samalla hänestä tuli oman divisionsa nuorin voittaja ikinä.

Juoksutapahtuma ei ole hauskojen asujen paikka

Monesti juoksutapahtumia värittää monen kirjavat erilaiset hauskat asut ja isot värikkäät asusteet, mutta tämä maraton ei ole tehty niitä varten. Artikkelissa, jossa kerrotaan mitä esineitä ja asioita ei sallita tapahtumaan osallistuville kuuluvat mukaansa turvallisuus syistä kerrotaan, että asusteet, jotka peittävät kasvoja tai ulkonevat kehosta ulospäin eivät ole sallittuja. Osallistujien on siis jätettävät hauskat päähineensä sekä muut asusteet toiselle juoksutapahtumalle. Samoin säännöissä kerrotaan myös erilaisten lippujen tai ylipäätään minkään irrallisen, esimerkiksi kyltin, joka on suurempi kuin 11×17 tuuman kokoa ei ole tapahtumassa sallittu ollenkaan. Lisäpainot tai painovyö sekä painoliivi ei ole myöskään sallittu tässä tapahtumassa. Elektroniikan osalta myöskään omat lehdistöstä irralliset tai yksityisomisteiset drone lennokit eivät ole sallittuja tapahtumapaikassa. Juoksutapahtumissa saattaa olla yksityisiä mini lennokkeja niin kuvaamassa kuin esimerkiksi mittaamassa ja kertomassa aikaa juoksijalle tai antamassa juoksulle sopivaa tahtia ja tämä ei siis ole sallittua. Myöskään yllättävää kyllä, super-suositut selfie tikut ja muut ulkonevat kamerat eivät ole sallittuja. Ainoastaan kamerat, jotka ovat suoraan kiinni joko päässä hihnalla tai muualla vartalossa ovat sallittuja. Nämä ja monet muut säännöt pitää lukea ja ymmärtää ennen kisaan osallistumista, sillä pahimmillaan edessä on joko diskaus tai järjestyksenvalvonnasta aiheutuva rike jos tapahtuman säännöistä poikkeaa oli se sitten tietämättään tai tietoisesti tehty rike. Osallistujien on siis tarkasti luettava tarvittavat ohjeistukset ja virheisiin ei ole varaa. Liuta ohjeistusta, sääntöjä ja käytännön asiaa löytyy englannin kielisenä tapahtuman virallisien sivujen kautta palvelusivulta.

Juoksutapahtuma ei ole hauskojen asujen paikka