Posted on: 21 helmikuun, 2019 Posted by: Martti Comments: 0

Maratoneja juostaan ympäri maailmaa. Joka vuosi järjestetään satoja tapahtumia, osa hyvinkin pieniä ja osa taas globaalia kiinnostusta herättäviä massatapahtumia. Otetaan tähän muutama esimerkki kiinnostavista maratoneista.

Maratonin syntysijoilta skandinavian kaupunkimaisemiin

Ateenan maraton on varmaan jokaisen hardcore harrastajan toivelistalla numero yksi. Maratonin syntysijoille sijoittuva kilpailu juostaan siellä missä Feidippides juoski legendan mukaan 2500 vuotta sitten. Kaupungin kadut henkivät muinaista maratonin tunnelmaa ja muistomerkit koristavat ylpeästi reittiä. Upea historiallinen ympäristö tuo taatusti raskaaseen kisaan oman kiehtovan, muinaisen tunnelman.Kööpenhaminan maraton on tunnelmaltaan tietenkin hieman erilainen, eli rento kuten köpiksen maineeseen kuuluukin. Tämä maraton on pohjoismaiden kolmanneksi suurin, eikä siinä ole rajoitettua osallistujamäärää. Köpiksen maratonille osallistuu vuosittain karkeasti noin 15 000 juoksijaa. Maratonin reitti on juuri uusittu ja nyt se kulkee hieman enemmän keskustassa, suosittujen nähtävyyksien lomassa. Reitin hurjin ylämäki on Garlsbergin silta, melkein 10 metrin korkeusero ei kuitenkaan hetkauta maratonkonkareita. Toinen skandinaavi maraton on Tukholman maratonkisa. Se onkin suurin pohjoismaihin sijoittuva maraton. Osallistujia on suurinpiirtein 20 000, ja tämä maraton päättyy Olympiastadionille, maratonille tyypillisesti sopiva paikka.

Maraton Ranskalaisittain ja Saksalaisella tarkkuudella

Pysytään euroopassa ja tarkastellaan myös Pariisin maratonia. Keväiseen Pariisiin ei voi olla ihastumatta. Tämä maraton on itseasiassa aika katsojaystävällinen, sillä yleisöä on melko vähän verrattuna muihin maratontapahtumiin. Joten joukkoon mahtuu ilman kyynärpäätaktiikkaa. Pariisin maratonin reitti kulkee upeiden nähtävyyksien ohi ja kuten Ranskassa vain voi olla, muutama kilometri ennen maaliviivaa nautitaan juustoja ja punaviiniä, luonnollisesti. Hampurissa maraton on organisoitu viimeistä yksityiskohtaa myöten, saksalainen tarkkuus ei tässäkään yllätä. Upea reitti lähtee Reberbahnilta kohti satamaa, Elben rantaa pitkin. Se kiertää Inner- ja Ausser Alster järven ympäri ja loppuhuipennuksena kirjaimellisesti on parin kilometrin ylämäki. Hampurin maraton ei ole yhtä suosittu kuin Berliinin vastaava, mutta yleisöä on ainakin saman verran. Ja tämä yleisö osaa kannustaa. 35 kilometrin kohdalla valtavat ablodit raikuvat osallistujille, muutaman huurteisen avittamana.

Amsterdamin kanavamaisemiin ja Atlantin toiselle puolelle

Iloinen Amsterdam tarjoaa huikeat puitteet paikalliselle maratonille, joka ei ole niin suuri tapahtuma kuin naapurimaan maraton. Maratonin reitti on melko tasainen, Hollannissa ollaan. Ainoa kohta jossa tuuli saattaa tarttua tukkaan on kanavasiltojen korkeimmat kaaret. Tämä maraton kisa on ehkä se mihin kannattaa osallistua jos haluaa päästä juoksemaan, sen sijaan että hölkkää jonossa ja tungoksessa. Samassa kaupungissa järjestetään myös puolimaraton samana päivänä, mikäli 42 kilometriä tuntuu liian korventavalta. Reitti kulkee keskustasta kaupunginpuiston ja palatsien ohi tuulimyllyjen reunustamaa Amstel-joen rantaa. Upeaa puukenkä-idylliä.  Amerikan mantereella, tarkemmin sanottuna Chicagossa järjestettävä maraton onkin vaatimuksiltaan sitten eri tasoa. Maratonille ei niin vain osallistuta, vähimmäisvaatimuksena on alle 4:00:59 aika. Puolimaratonille pääsee alittamalla 1:50 ajan. Ja nämä ajat pätevät kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta. Ei siis harrastelijoille. Tämä on varsinainen kaupunkimaraton. Reitti kulkee 29 korttelin kautta ja sen varrella voi ihailla monia Chicagon tärkeimmistä nähtävyyksistä, lähinnä tunnettuja rakennuksia. Pelkkä osallistumiskriteeri kertoo jo sen että tällä maratonilla tehdään niitä ennätyksiä. Chicagon maratonin arvaamaton puoli on sää. Se voi siis olla mitä tahansa, joten siihen pitää varautua, oli sitten katsoja tai osallistuja. Tämä maraton on juostu räntäsateessa, syysmyrskyssä ja paahtavassa helteessä. 2008 kisa jouduttiin jopa keskeyttämään lukuisien lämpöhalvausten takia, ja vesikin loppui kesken.

Amsterdamin kanavamaisemiin ja Atlantin toiselle puolelle