Posted on: 31 tammikuun, 2019 Posted by: Martti Comments: 0

Maastojuoksu on jälleen yksi hyvä luonnossa tapahtuva juoksuharrastus.

Luonnossa, metsän siimeksessä saa kokea vapauden tunteen, ihailla kaunista vaihtelevaa luontoa, ja samalla pistää oman kehonsa peliin, sillä maastojuoksu on yllättävän rankkaa ja tehokasta treeniä. Luonnon luoma juoksurata on haastava mutta hauska. Juostessa keskittyy maaston muotoihin ja kiviä ja kantoja väistellessä lihakset vahvistuvat. Maastojuoksu on parhaimmillaan luonnossa seikkailua. Se vaatii vain pientä uskallusta poiketa tutuilta poluilta ja lähestyä uusia metsäpolkuja reippaasti.  Metsän todelliset piirteet tulevat näin lähelle ja paljastavat haasteensa.

Monta syytä miksi mennä metsään

Verrattuna kaupunkien asfalttiviidakossa juoksemiseen, metsä tarjoaa huomattavasti suojaisemman juoksumaiseman. Metsässä on luontevampaa juosta, ja siellä on myös paremmin suojassa tuulelta ja sateelta, siellä on myös yleensä leudompaa kuin avoimilla toreilla ja kaduilla. Maastojuoksussa kannattaa unohtaa perinteiset intervallitreenin säännöt. Liian tiukka kellon tarkkailu tai treenamisen jaottelu eri osioihin voi helposti viedä maun koko hommasta. Luonnossa tapahtuva juokseminen on automaattisesti juuri sopivan vaihtelevaa ja suuntautuu koko kehoon tasapuolisesti. Maastojuoksu kohottaa kuntoa ja juoksutaitoa melko nopeasti, kun juostessa tulee vastaan ylämäkiä jolloin syke nousee mukavasti ja tehokkaammin kuin tasaisella lenkkeillessä. Maaston vaihtelut ovat osa maastojuoksun mukavia haasteita. Juoksualusta ei ole koskaan tasaisen monotoninen, vaan se vaihtelee märästä kuivaan ja pehmeästä kovaan. Kumpuilevat ja irtonaiset maastot, laakeat kalliot ja juurakkoiset rinteet ovat omiaan lisäämään maastojuoksun monipuolisuutta. Maastojuoksu vaatii hieman loikkimista ja kääntyilyä, tasapainoilua ja väistelyä. Kaikki tämä saa koko kehon aktiivisesti mukaan treeniin. Maaston haastellisuus kehittää myös koordinaatiokykyä ja ponnistusvoimaa. Itse luonto on maastojuoksussa se oleellinen tekijä. Metsän kyky alentaa stressiä ja verenpainetta, sekä toimia hyvänä meditaatiopaikkana on tosi. Maastojuoksu vaatii myös tiukkaa keskittymistä, joten se automaattisesti auttaa tyhjentämään ajatukset kaikesta muusta. Oma juoksutyyli on persoonallista. Mikäli haluaa kuitenkin että treeni on tehokasta, kannattaa ottaa haltuun muutama juoksutekniikka ja vinkki.

Maastojuoksun tekniikkaa

Mikäli nousu on jyrkkä, se vaatii luonnollisesti enemmän voimaa. Jyrkät rinteet kannattaa edetä nojaamalla eteenpäin ja kipuamalla voimakkain askelin ja polvia korkealle nostamalla. Painon tulisi pysyä päkijöillä. Jos rinne on todella jyrkkä, sen voi myös kävellä, sekin tosin kannattaa tehdä voimakkain askelin. Käsien mukaan ottaminen hyödyntää myös yläkehon voimaa. Laskeuduttaessa rinteitä vauhti on oltava tilanteeseen sopiva, jotta liike pysyy hallinnassa, kukaan ei halua tehdä kuperkeikkoja kantojen ja risujen sekaan. Lantiota eteen työntämällä laskeutuminen on hallitumpaa. Katse kannattaa aina pitää hieman edellä, ei suoraan omissa jaloissa. Tällöin pystyy varautumaan etukäteen maaston muutoksiin. Vesilätäköt ja jäiset vesialtaat ovat maastojuoksijan hieman isompia haasteita. Jokaisella käy taatusti mielessä kaatuminen tai nilkan nyrjättäminen. Nämä on kuitenkin estettävissä oikealla juoksutyylillä. Jo vauhdin hidastaminen auttaa ja harkinta. Mennäkkö lätäkön läpi vai kiertää se. Kannattaa laskea kehon painopistettä alemmas ja eteenpäin, jolloin mahdollinen kaatuminen tapahtuu eteenpäin. Kivien ja kantojen yli hyppely on hauskaa, mutta kannattaa aina olla tietoinen mihin jalka laskeutuu, ja isoimmat tietenkin kierretään. Riskejä ei kannata ottaa, tai maastojuoksuharrastus saattaa loppua lyhyeen. Maastojuoksu voi olla koukuttavaa. Sen kyky saada juoksija voimaan hyvin ja tuntemaan miellyttävä rasitus omassa kehossa on addiktoivaa. Oikeastaan kelistä riippumatta maastojuoksua voi harrastaa. Luonto tarjoaa niin erilaisen juoksuympäristön eri vuodenaikoina, että jo se luo aina uusia ja mukavia haasteita maastojuoksijalle. Koskaan ei ole samanlaista juoksupäivää. Maastojuoksija jos kuka löytää luonnosta itselleen kauniin pakopaikan.

Maastojuoksun tekniikkaa