Posted on: 18 lokakuun, 2018 Posted by: Martti Comments: 0

New Yorkissa vuosittain järjestettävä New York Maraton on maailman suurin maraton kilpailu.

Sen kutsutaan olevan jokaisen juoksijan haaveissa oleva koko vuoden pääjuoksutapahtuma. Sen hulinasta nauttii koko kaupunki ja sinne saapuu juoksijoita niin aloittelijasta ammattilaiseenkin joka puolelta maailmaa. Maratonille pääsy tosin ei ole itsestään selvyys. Osallistujat arvotaan ja vain kaikkein onnekkaimmat pääsevät osaksi tapahtumaa juoksijana. Tapahtuma on kuitenkin niin suuri, että rinnakkaistapahtumia järjestetään paljon ja aika on myös todella suotuisa muullekin vierailulle, sillä vaikka juoksu sekoittaa koko kaupungin liikenteen ja muun ohjelman, se on omilla silmin koettava ja nähtävä tapahtuma, yksi maailman suurimmista, mihin perus tallaajakin pääsee osallistumaan juhlahumun ja katsojan sekä tsemppaajan asemassa.

Suomalaisia mukana jo kaksikymmentä vuotta

Suomalaisia juoksijoita New Yorkin maratonille on osallistunut jo vuodesta 1978 ja siitä saakka säännöllisesti joukkio suomalaisia on päässyt nauttimaan juhlahumusta juoksemalla. Tapahtuma alun perin rajoitettiin 25 tuhanteen juoksijaan, mutta seuraavana vuonna 2019 juoksijoita on peräti tupla määrä ja hieman yli eli yli 55 tuhatta juoksijaa plus toki miljoona päinen yleisö kannustamassa. Osallistuja tulee yli sadasta maasta ja tunteja pitkä juoksu alkaa Verrazano sillalta, keskuspuiston läpi ja kohti maaliviivaa. Se halkaisee monia kuuluisia kaupunginosia kuten Brooklynin, Staten Islandin, Queenssin, Bronxin ja Manhattanin. Osallistumismaksun ollessa huikeat 600 euroa, ei joka vuosi matkalle jokainen maratoonari pystykään lähteä, mutta kerta tilaisuutena tämä on unelmien täyttymys monelle jo juoksua harjoittaneelle. Juoksijaksi ilmoittautuminen on sitovaa ja matkan peruttua numeroa ei voi antaa toiselle. Arvonnan lisäksi osa juoksijoista juoksee hyväntekeväisyys organisaation nimissä ja maratonille voi joskus osallistua myös juoksuseuran kautta. Juoksija joka ei ole saanut kolmena peräkkäisenä kertana paikkaa juoksuun, saa automaattisesti neljännellä yrittämällä paikan lunastettua itselleen. Loppujen lopuksi siis todelliset juoksijat saavat paikkansa tälle suurtapahtumalle. Paikallisen New Yorkilaisen on kuitenkin todella vaikea päästä osalliseksi, arvontaan saa osallistua, mutta myös yhdeksällä virallisella juoksusuorituksella he voivat hakea juoksutapahtumaan osalliseksi. 

Suomalaisia mukana jo kaksikymmentä vuotta

Historiaa

Ensimmäisen kerran New Yorkin maratonia järjestettiin jo seitsemänkymmentäluvulla ja sen takana on kattojärjestö New York Road Runners seura, joka vielä tänäkin päivänä vastaa tapahtuman järjestämisestä. Ainoa vuosi siitä asti milloin maratonia ei olla järjestetty oli vuonna 2012 kun hurrikaani Sandy oli rantautunut ja tehnyt tuhojaan New Yorkissa. Silloinen pormestari Michael Bloomber joutui perumaan kauan odotetun tapahtuman, mistä hän oli toivonut katastrofaalisen myrskyn jälkeistä hengen nostattajaa myrskytuhojen keskelle kaupunkiin, mutta järjestelyt olivat kokeneet niin kovaa tuhoa, että maratonin tapahtumapäivälle ei olisi ollut mitenkään mahdollista saada järjestelyjä aikaiseksi. Muina vuosina tapahtuma on kerännyt hurjan yleisön ja kymmeniä tuhansia maaliviivan ylittäneitä innokkaita juoksijoita, jotka ovat saaneet arpomalla paikkansa maailman suurimpaan juoksutapahtumaan. Reitti sekoittaa koko kaupungin sillä nykyisellään reitti menee suoraan kaupungin läpi. Aikaraja reitillä on kahdeksan ja puoli tuntia ja se kulkee suurimpien katujen läpi katkaisten paljon liikennettä. Maaliviiva löytyy perinteikkäästi samalta paikalta kuin kisan alkuajoista lähtien, keskuspuistosta Tavern on the Greenin edessä. Tapahtuma järjestetään aina marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina ja sitä seuraa yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2019 se järjestetään 3. päivä marraskuuta. Seuraava päivä juoksun jälkeen on vähintäänkin yhtä jännittävä ja kiehtova kuin itse juoksupäiväkin, sillä Keskuspuistoon palataan ottamaan maaliviivalle kuvia ja kaiverruttamaan mitalejansa ja juoksijakansa juhlii onnistumisiaan ympäri New Yorkia. Tapahtuma on tärkeä niin juoksijoille ympäri maailmaa kuin paikallisillekin.