Posted on: 16 elokuun, 2019 Posted by: Martti Comments: 0

Tämä on nimensä mukaisesti urheilulaji, joka koostuu kymmenestä eri urheilulajista. Tämä ottelu käydäänkin usein kahden päivän sisällä. Kymmenottelu on myös olympialaji ja se on tullut olympialaisiin vuonna 1912. Se onkin yksi arvostetuimmista olympiamitaleista. Kymmenottelua pystyy harrastamaan naiset kuten miehetkin, mutta tällä hetkellä kymmenotteluita käydään kansainvälisesti vielä kuitenkin vain miesten välillä. Naiset kilpailevat sen sijaan seitsenotteluissa, joka on muuten samanlainen, mutta lajeja on vain kolme vähemmän. Laji koostuukin kymmenestä eri lajista, joista käydään kilpailuja kahden päivän ajan. Lajit ovat ensimmäisenä päivänä 100 metrin juoksu, pituushyppy, kuulantyöntö, korkeushyppy ja 400 metrin juoksu. Toisena päivänä taas kilpaillaan 110 aitajuoksussa, kiekonheitossa, seiväshypyssä, keihäänheitossa ja 1500 metrin juoksussa. Kaikissa kenttälajeissa urheilijat voivat käyttää aina kolme yritystä saada paras tulos. Ainoina poikkeuksina on korkeus ja seiväshyppy, joissa annetaan vain yksi mahdollisuus. Kilpailijat jaetaankin ryhmiin omien henkilökohtaisten ennätyksien mukaan ja pisteitä saa tuloksista. Luonnollisesti taas suurimman pistemäärän saanut kilpailija voittaa koko kilpailun. Jos kaksi kilpailijaa on saanut tasaluvun, voittaa se, joka sai useammassa lajissa eniten pisteitä. Perinteenä lajille on, että kaikki kilpailijat suorittavat kunniakierroksen viimeisen lajin jälkeen.

Kymmenottelu
Kymmenottelu

Samanlaista lajia harrastettiin jo Antiikin kreikan olympialaissa. Laji oli kuitenkin vain puolet nykyisestä, eli viisiottelu. Tämä laji koostui 192 metrin juoksusta, pituushypystä, kiekonheitosta, keihäänheitosta ja painista. Länsimaalaiset rupesivatkin kehittämään lajia pidemmälle ja loivat lopulta kymmenottelun. Tätä ottelua kokeiltiin ensimmäisen kerran Ruotsissa, Göteborgissa vuonna 1911. tämän kutsuttiin olevan ensimmäinen kokeilukerta, vaikka yhdysvalloissa ja Irlannissa on harrastettu moniotteluita jo vuosikymmeniä aikaisemmin. Tämä otettiinkin mukaan yhdysvaltojen kilpailuihin ja vuonna 1884 järjestettiin ensimmäiset länsimaalaiset kymmenottelu kilpailut. Kilpailut koostuivat 100 metrin juoksusta, kuulantyönnöstä, korkeushypystä, 880 metrin kävelystä, moukarinheitosta, seiväshypystä, 120 metrin aitajuoksusta, 56 paunan painonheitosta, pituushypystä ja mailin juoksusta. Tässä kilpailussa kuitenkin kaikki lajit käytiin pelkästään yhden päivän aikana, joka olikin todella kova suoritus urheilijoille. Yhdysvaltalainen kymmenottelu pääsikin olympialaisiin jo vuonna 1904. Vuonna 1912 kymmenottelu kuitenkin vaihtui nykyaikaiseksi länsimaalaiseksi versioiksi.

Kymmenottelun mestaruudet ja menestykset

Vaikka laji tulikin vasta 1912 mukaan olympialaisiin, on se ollut jo vuodesta 1983 mukana yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuissa. Kaikkein menestynein maa lajissa onkin ollut yhdysvallat. Ennätyksinä lajissa taas on ollut ranskalaisen Kevin Mayerin ennätys, joka sai vuoden 2018 kilpailussa 9 126 pistettä. Naisten ennätyksen on taas saanut liettualainen Austria Skujyten vuonna 2005 8 358 pisteellä. Kymmenottelijan ura on kuitenkin lyhyempi ja ura päättyy usein jo kolmenkymmenen jälkeen. Keskimääräisesti ottelijat ovat huipulla 27-vuotiaina. Kilpailijoiden tärkeimmäksi ominaisuudeksi taas luetaan juoksunopeus, joka määrittää paljon harjoittelua ja montaa lajia.

Kymmenottelun mestaruudet ja menestykset
Kymmenottelun mestaruudet ja menestykset

Kaikkein tunnetuin maailmanmestari ja maailmanennätyksien luoja kymmenottelussa on Ashton Eaton. Hän sai suurimman osan pisteistään juoksu- ja hyppylajeista. Ashon Enaton on 21. tammikuuta vuonna 1988 syntynyt yhdysvaltalainen kymmenottelija. Hän on edelleenkin maailman tunnetuin kymmenottelija, lukuisten maailmanennätystensä ansioista. Hän on voittanut kaksi kertaa olympiakultaa, kaksi kertaa maailmanmestaruuden ja tehnyt maailmanennätyksen. Hän teki maaliskuussa vuonna 2010 seitsenottelun maailmanennätyksen. Hän sai kilpailussa yhteensä 6 499 pistettä, joka oli 23 pistettä enemmän kuin Dan O’Brienin vuonna 1993 tekemä ennätys. Tässä kilpailussa hän paransi otteluennätyksiään jokaisessa lajissa, joka onkin historiallista. Hänen lajikohtaisien ennätyksien tulos kymmenottelussa taas on 9 543 pistettä. Ashton tekikin erittäin menestyksekkään uran kymmenottelijana, jonka hän lopetti yllättäen vuoden 2017 tammikuussa yhdessä vaimonsa Brianne Theisen-Eatonin kanssa. Tämän jälkeen he päättivätkin keskittyä perhe elämään ja jättää urheilijanurat.