Posted on: 3 lokakuun, 2018 Posted by: Martti Comments: 0

Juokseminen jakaa usein urheilijat kahteen ryhmään. Siitä joko tykkää tai sitä vihaa.

Monet liikunnalliset ihmiset tekevät kaikkea muuta hikiliikuntaakin, spinningistä lähtien mutta kun puhutaan juoksemisesta, monella tuntuu olevan sitä kohtaan suuret ennakkoluulot tai huonoja muistoja. Monesti kuulee muun muassa juoksemisen seurauksena tulleen kyljestä lähtevän pistelyn tai kivun olevan syynä siihen, että juoksua kartetaan. Mutta tämä usein tarkoittaa sitä, että juoksu on aloitettu liian voimakkaasti. Juoksemisen terveysvaikutukset ovat laajemmat kuin esimerkiksi pyöräilyn tai spinningin.

Juoksun terveysvaikutukset ovat laajat

Juoksussa keskitytään koko kehoon, se lisää liikkuvuutta koko keholle. Juostessa intervalli juoksua, keho saa kovaa sykkeen vaihtelu treeniä joka vaikuttaa positiivisesti koko kehon hyvinvointiin. Juostessa myös tasapainolihakset ja ylipäätänsä tasapaino kasvaa. Kehon lihaksisto joutuu myös keskittymään mikrolihaksistossa askeltamiseen ja maaston kuviointiin ja näin olleen se kehittää suuresti sellaisiakin lihaksia, joiden olemassa olosta et välttämättä edes tiennyt. Nuo pienet lihakset ovat tärkeä osa lihaksistoa, sillä ne tukevat suuria lihaksistoja ja antavat niille suojaa. Juoksussa on myös eräs hurjemmalta kuulostava hyöty, sillä se ravisuttaa, tärisyttää ja liikuttaa sisäelimiämme, jolloin muun muassa suolen toiminta paranee. Säännöllinen kestävyysliikunta on ylipäätään hyväksi sydämelle ja verenkierrolle. Joka taasen alentaa verenpainetta ja ääreisverenkiertoa.

Miten aloittaa juoksuharrastus

Kun aloitetaan mitä tahansa uutta harrastusta, on hyvä tehdä itselle selkeästi suunnitelma joko ihan kirjoittaen ylös tai mieleen painaen: Mikä on treenaamisen ja uuden harrastuksen tarkoitus. Onko tarkoitus kohottaa kuntoa kivan harrastuksen avulla vai jopa alkaa treenata kohti maratonia? Onko tarkoitus parantaa aineenvaihduntaa laihtumisen tueksi vai kasvattaa lihaksia. Onko tarkoitus enemmänkin jaksaa paremmin ja harjoitella kestävyyttä ja hapenottokykyä vai keskittää enemmän energiaa voimaharjoitteluun? Näiden kysymysten avulla voit tehdä selkeämmin harjoitussuunnitelmaa mikä tulisikin olla mielessä seuraavaksi. Harjoitussuunnitelmalla tarkoitetaan jonkin laista aikataulutusta ja sovitusta suunnitelmasta pidettäessä kiinni voidaan nähdä tuloksiakin. Juoksun kohdalla voi esimerkiksi asettaa viikko tavoitteita juoksu määrän mukaan vaikkapa päättää että joka viikko juoksee x määrän kilometrejä. Tai sitten voi olla hyvä asettaa aikaraja, eli yksittäisen juoksun pituus minuutteina tai koko viikon harjoittelun pituus yhteenlaskettuna. Sitten on hyvä myös kasvattaa tai lisätä juoksumäärää omaan tahtiin edistyessäsi, sillä ensimmäiseksi voi olla jo rankkaa ja haastavaa juosta yhtäjaksoisesti muutaman minuutin ajan kun taas sinnikkäällä harjoitelulla jo viikossa tai kahdessa voi olla helppo jo juosta 30 minuuttia tai jopa tunti yhteen menoon. Juoksussa mukavaa on se., että siinä tulokset on nähtävissä ja laskettavissa todella selkeästi ja se motivoi taas tekemään seuraavan etapin suunnitelmia ja tsemppaa juoksun aloittavaa harrastelijaa eteenpäin. Juoksun ympärillä on todella paljon myös aktiviteetteja, joissa tapaa uusia ihmisiä ja voi alkaa harrastamaan joukolla. Monen moiset juoksutapahtumat ympäri vuoden kannustavat ja innostavat juoksijoita ympäri maailmaa. Juoksusta voi yhtäkkiä tullakin kattava ja monipuolinen harrastus, johon sytyttyään ei voi saada tarpeekseen. Juoksulenkkiä on mukava tehdä myös kaksin tai vaikkapa lemmikin kanssa. Siihen voidaan lisätä erilaisia tekniikoita tai vaikkapa painoja, jotta siitä saadaan aivan erilainen hyöty irti. Juoksemisen laajuus ja sen harrastamisen mahdollisuus lähes missä vain ja mihin vuorokauden tai vuoden aikaan tahansa tekee siitä monipuolisen ja innostavan harrastuksen. Juoksu sopii lähes kaikille ja kaikenikäisille harrastelijoille. Ei muuta kuin kokeilemaan ja innostumaan juoksusta!

Miten aloittaa juoksuharrastus