Posted on: 5 joulukuun, 2018 Posted by: Martti Comments: 0

Kun juoksuharrastus aloitetaan, juostaan suurin piirtein kerran viikossa.

Kun saadaan juoksu sujumaan, usein lisätään viikko juoksuun lisää matkaa ja kilometrejä. Juokseminen alkaa tuntua nopeammalta ja tehokkaammalta. Kunnon kohotessa, juoksu määrää lisätään. Kun juostaan jo kolme kertaa viikon aikana, se alkaa olemaan jo maksimaalinen juoksuaikataulu, sillä keho tarvitsee myös lepoa. Välipäivät ovat tarpeellisia ja tärkeitä, niitä ei sovi unohtaa.

Intervalli nostaa nopeutta

Kun juostaan jo maksimi pituutta ja maksimijuoksuaikataululla, voi alkaa lisäämään intervalliharjoitusta viikko ohjelmaan. Muutaman kuukauden jälkeen tulokset ovat usein näkyviä. Juostu matka taittuu paljon nopeammin. Intervalliharjoittelussa kehon oma puolustautumismekanismi puskee päälle. Sen teho perustuu superkompensaatioon. Ideana siinä on se, että vaihdellaan juoksun tempoa. Esimerkiksi normaalin juoksuteho ja tahdin lisäksi väliin lisätään nopeampi tempoisia muutaman sadan metrin juoksuspurtteja tai pidempi kestoisia intervalleja, jotka kehittävät taas vauhdin ylläpitoon liittyviä osa-alueita. Lyhyet spurtit lisäävät voimaa ja räjähtävyyttä. Ennen intervalliharjoittelun aloittamista, tulisi laskea oma maksimisyke sekä leposyke. Intervallien välissä sykkeen tulisi aina laskea 30-40 prosenttia maksimisykkeestä. Sykevyö on siis mainio lenkkikaveri ja sillä saadaan intervalleista niiden paras teho irti. Intervalliin ei kannata ryhtyä ihan aloittelijana ja näin ollen se sopiikin parhaiten jo juoksuharrastusta harrastaneelle. Intervalli usein lisätään treeniin silloin, kun juoksusta ei enää saa kunnon kohotusta vaan keho on jo tottunut nykyiseen juoksutreeniin.

Mitä tulee muistaa intervalliharjoitusten alkaessa

Korkea juoksunopeus altistaa juoksijan moneen vaaraan. Nilkkanyrjähdykset metsäpoluilla tai liikenne vaarat vilkkaalla tiellä vievät useimmiten intervalliharjoittelun tasaiselle alustalle esimerkiksi pururadalle taikka juoksuradalle. Juoksua tulisi harjoittaa vain silloin kun on tyystin terve, puolikuntoisena liikunnasta ei ole kuin haittaa keholle. Kevyt liikunta voi myös auttaa parantumaan, mutta raskaat intervallit eivät sovi kipeälle tai flunssaiselle. Intervalliharjoituksien pohjalla on hyvä olla ainakin muutaman kuukauden juoksutreenaukset takana, jolloin säännöllistä juoksemista on harjoiteltu pari kertaa viikossa ja lenkin pituudet ovat neljästä viiteen kilometriin pitkiä. Kun intervalliharjoitusta aloitetaan, hyvä alkulämpö antaa keholle siihen valmiudet ja verryttelyn merkitys kasvaa huimasti. Loppuverryttely ja venyttely pitää lihakset kunnossa ja palautumisen päivät tulisi kehon oikeasti antaa vain levätä.

Juoksusta pysyvä harrastus

Kun juoksuharrastuksen aloittaa, ei siitä välttämättä pidä sen ensimetreillä. Kehossa kihelmöi, ilma tuntuu loppuvan keuhkoista. Ei ole jaksamista ja maksassakin pistää. Mutta sinnikkyydellä kun saa ihan ensimmäiselläkin kerralla kehon lämpimäksi ja juoksun tai hölkkäämisen sujumaan, tuntuu se hyvältä koko kehossa. Seuraava juoksukerta lähteekin jo aivan eri rytmillä ja energialla liikenteeseen ja sitä seuraavalla huomaa jo kehityksen. Juoksuun jää koukkuun, sillä kehitys on erittäin helppo huomata. Juoksuharrastukselle onkin monen monta vaihtoehtoa. Juoksua voi harrastaa ulkona ja sisätiloissa juoksumatolla tai juoksuradalla. Siinä voi keskittyä nauttimaan musiikista tai haastamaan kehoansa. Sitä voi harrastaa yksin tai yhdessä. Isolla porukalla, perheen kesken, pariskuntana tai ystävän kanssa. Siihen on olemassa monen monta erilaista tapahtumaa, jossa saman harrastuksen ympärille kertyy iso yhteisö. Se on kansainvälistä ja sitä voi harrastaa loma matkallakin. Juoksijalle on tarjolla erilaisia apuvälineitä aktiivisuusrannekkeesta sykevyöhön ja nilkkapainoista haarniskaan. Treeniohjeita ja apua löytyy internetistä ja juoksuharrastukseen voi palkata myös personal trainerin tai käydä juoksukoulussa. Tämä on siis laji, johon ei kovinkaan helposti kyllästy ja aina löytyy uutta opittavaa. Juoksussa kyse on rakkaudesta lajiin. Sitten ei muuta kuin lenkille!

Juoksusta pysyvä harrastus